ඔබේ ආහාර වේලේ පිලිකාකාරක ආහාර ඇති බව දන්නවාද?
1. කල්තබා ගැනීමට හැකිලෙස සකස් කර තිබෙන මස්.
බොහොමයක් සකස්කරන ලද මාංශ නිෂ්පාදනයන්
කල්තබා ගැනීම සදහා භාවිතා කරන්නේ රසායනික ක්රියාවලියක්. එම කල්තබා ගැනීමේ
ක්රියාවලිය මගින් මාංශයන් හී නියම වූ ස්වභාවය වෙනස් වීමක් සිදු වෙන අතර ඒ
හේතුවෙන් එම මාංශ වල ස්වාභාවයෙන්ම ඇතුලත් වෙන පෝෂකයන්ද ඉතාමත්ම අඩු
මට්ටමක් අරගනු ලබනවා . එලෙස සකස් කරන ලද බේකන්, සොසේජස් සහ හොට් ඩොග් වැනි
නිෂ්පාදනයන් ආහාරයට අරගනීමෙන් බඩවැල් වල පිළිකාමය තත්වයන් ඇති වෙනවා . එම
නිෂ්පාදනයන් වල ඇතුලත් වෙන සෝඩියම් නයිට්රේට් සහ සෝඩියම් නයිට්රිට් කියන
රසායනික ද්රව්යයන් දෙක පිළිකාමය තත්වයන් ඇති කිරීම සදහා ක්රියා කරන බව
වෛද්ය පරීක්ෂණයන් මගින් සනාථකර තිබෙනවා.
2. මයික්රෝවේව් පොප්කොන්
පොප්කොන් ආහාරයට අරගැනීම නුසුදුසු දෙයක්
නම් නොවෙයි. නමුත් වෙළද පොලේ තිබෙනවා මයික්රෝවේව් උදුන් වලට දමා සකස් කරගත
හැකි ලෙස නිෂ්පාදනය කර තිබෙන පොප්කොන් නිෂ්පාදනයන්. එම නිෂ්පාදනයන්
පැමිණෙන්නේ මයික්රෝවේව් උදුනට දමා අවශ්ය වෙලාවක සකස් කර ගැනීමට හැකි
ඇසුරුමක් ලෙසයි. මෙහි තිබෙන අවධානම් තත්වය නම් එම ආවරණය තුල මිනිස් සිරුරට
අහිතකර වූ රසායනික ද්රව්ය ගල්වා තිබීමයි. යුරෝපියානු ආහාර ආරක්ෂිත
අධිකාරිය විසින් මෑතකදී සිදු කරන ලද විද්යාත්මක පර්යේෂණයන් මගින් සනාත කර
තිබෙනවා එම නිෂ්පාදනයන් වල ඇතුලත් කෘතීම රසකාරකයන් හේතුවෙන් විකුර්ති වූ
දරු උපත් සිදු වෙනවා වගේම පිලිකාවන්ද ඇති කරන බව. Sucralose, saccharin සහ
එවැනි නිෂ්පාදන වල ඇතුලත් නොයෙකුත් කෘතීම රසකාරක පිළිකාවන් සදහා ඍජුවම හේතු
වෙන බවද වැඩි දුරටත් ඔප්පු වී තිබෙනවා.
3. ලෝක ප්රසිද්ධ ඇපල් , මිදී සහ වෙනත් අපිරිසිදු පලතුරු.
බොහොමයක් දෙනෙක් සිතා සිටිනවා ඔවුන් මිලදී
ගනු ලබන ඇපල්, මිදී, දොඩම් සහ ස්ට්රෝබෙරි වැනි පලතුරු ඉතාමත් සෞඛ්ය
සම්පන්නයි කියා. නමුත් මෙවැනි පලතුරු කල්තබා ගැනීම සදහා නොයෙකුත් රසායනික
ද්රව්යයන් යොදාගනු ලබනවා. එම රසායනික ද්රව්යයන් සහ කෘමිනාශක
පිලිකාවන් ඇතිකිරීමට සමත් වෙනවා. වෙළද පොලේ තිබෙන මෙවැනි බහුලව භාවිත වන
පලතුරු අතරින් 95% ක්ම ආහාරයට නුසුදුසු ඒවා බව මතක තබාගන්න.
4. ඇල්කොහොල්
පුරුද්දක් වශයෙන් අධිකලෙස මත්පැන් අරගැනීම
හේතුවෙන් මුඛ, අන්නස්රෝතය, බඩවැල්, අක්මා සහ පියයුරු පිලිකාවන් ඇතිවීමට
වැඩි අවධානමක් තිබෙනවා. ඇල්කොහොල් මගින් ඔස්ට්රජන් හෝමන මට්ටම ඉහල දැමීමට
ක්රියාකරන නිසා ඒ හේතුවෙන් පියයුරු පිළිකාවන් වැලදීමට වැඩි අවදානමක්
තිබෙනවා. එවගේම වැඩි වශයෙන් ඇල්කොහොල් ශරීර ගත වීම නිසා අක්මා සෛල වලට
බරපතල හානි සිදු වෙනවා. ඒ හේතුවෙන් සිරෝසිස් කියන දරුණු රෝගය වැළදීමට වැඩි
අවදානමක් පවතිනවා.
5. රතු මස්
හරක් මස්, බැටළු මස් සහ උරු මස් වැනි
මාන්ෂයන් වැඩි වශයෙන් ආහාරයට ගැනීමෙන් බඩවැල් ආශ්රිතව පිලිකාමය තත්වයක්
ඇති වීමට වැඩි අවධානමක් තිබෙනවා. දවසකට සකස් කරන ලද රතුමස් ග්රෑම් 90කට
වඩා වැඩි ප්රමාණයක් ඔබ ආහාරයට අරගනු ලබනවානම් එය ග්රෑම් 70 දක්වා අවම
කරගන්න. එය ඔබගේ ශරීර සෞඛ්යට යෝග්ය වෙනවා. රතු මස් වල වැදගත් පෝෂක
පදාර්ථයන් ඇතුලත් වුනත් අනවශ්ය ප්රමාණයට වඩා රතු මස් ශරීරගත වීමෙන්
පිලිකාමය තත්වයන් වර්ධනය වෙන බව මතක තබා ගන්න.
No comments:
Post a Comment